Recycling van zonnepanelen, installaties en machines voor het recyclen en scheiden van afgedankte zonne- en PV-panelen om ingesloten metalen zoals aluminium, koper, silicium, zilver en glas terug te winnen.

Recycling van zonne- en fotovoltaïsche panelen, monokristallijn en polykristallijn

Recycling van zonnepanelen, installaties en machines voor het recyclen en scheiden van afgedankte zonne- en PV-panelen om ingesloten metalen zoals aluminium, koper, silicium, zilver en glas terug te winnen.

Recycling van zonnepanelen: zoals elke technologie hebben zonnepanelen ook een beperkte levensduur, meestal tussen 20 en 25 jaar, gedurende welke hun efficiëntie geleidelijk afneemt. Wanneer ze het einde van hun operationele cyclus bereiken, moeten deze panelen op een milieuverantwoorde manier worden gerecycled, waarbij grondstoffen worden teruggewonnen voor hergebruik. Een eerste vervangingsronde van zonnepaneelinstallaties uit de jaren negentig is deze jaren al aan de gang, maar heeft gevolgen voor een recyclingketen die nog niet volledig is voorbereid op de toegenomen vraag. Stokkermill, een toonaangevend recyclingtechnologiebedrijf, bestudeert, ontwerpt en implementeert al geruime tijd technologische oplossingen voor de industriële recycling van zonnepanelen en de scheiding van de materialen die ze bevatten: gehard glas, EVA-film, metalen en silicium. Het materiaalterugwinningsproces verloopt via vier hoofdfasen:

1. Paneelvoorbereiding: in de voorbereidingsfase kan de staat van integriteit en efficiëntie van het paneel worden gecontroleerd en kan de mogelijkheid tot mogelijk hergebruik voor alternatieve toepassingen worden geëvalueerd.

2. Afbraak: de panelen worden afgebroken via een versnipperingsproces dat de terugwinning van glas met een grotere korrelgrootte mogelijk maakt.

3. Shredderen: de fracties worden verder verkleind met behulp van delaminatiemolens. In dit stadium wordt een extra fractie gehard glas met een kleinere deeltjesgrootte en een eerste fractie siliciumpoeder teruggewonnen.

4. Scheiding: scheiding van materialen wordt bereikt door een combinatie van specifieke technologieën en apparaten. Hiertoe behoren onder meer wervelstroomscheiders, die elektromagnetische velden gebruiken om metalen af te stoten door ze uit de hoofdstroom af te leiden, en/of densimetrische tabellen die worden gebruikt om het scheidingsproces te definiëren op basis van verschillen in materiaaldichtheden. Mogelijke sortering met optische herkenningsapparatuur kan ook worden geboden om het proces af te ronden door ervoor te zorgen dat fracties nog efficiënter worden gescheiden, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor hergebruik bij de productie van nieuwe PV-panelen en de noodzaak voor de exploitatie van nieuwe hulpbronnen wordt verminderd.

Door gebruik te maken van de scheidings- en recyclingoplossing van Stokkermill zonnepanelen wordt de impact op het milieu aan het einde van de levensduur aanzienlijk verminderd. Het recyclen van afgedankte materialen spaart niet alleen grondstoffen, maar vermindert ook de energie en emissies die nodig zijn om nieuwe materialen te produceren. Het recyclen van panelen maakt het dus mogelijk om de doelstellingen van de circulaire economie zo goed mogelijk te verwezenlijken door de milieu-impact van PV-technologie in alle opzichten te minimaliseren. En naarmate de vraag naar zonne-energie toeneemt door het gebruik van de noodzakelijke elektronische apparaten, zal het belang van verantwoord beheer van zonnepanelen aan het einde van de levensduur steeds belangrijker worden. Stokkermill biedt specifieke oplossingen voor het recyclen van zonne- en PV-panelen met capaciteiten vanaf ongeveer 300 kg/u, die uitgebreid kunnen worden aangepast aan de behoeften van de eindgebruiker. De systemen zijn ontworpen om de bedrijfskosten te verlagen doordat er weinig personeel nodig is en het energieverbruik wordt verlaagd. Voor de paneelrecyclinglijn zijn niet meer dan twee operators nodig, waaronder één voor de materiaalbehandeling, en deze kan 24/24 continu draaien.

Zonnepaneel en fotovoltaïsch recyclingsysteem
Zonnepaneel en fotovoltaïsch recyclingsysteem

Multi-inzetbaar: Recyclinglijnen voor fotovoltaïsche panelen zijn uiterst flexibele systemen waarmee indien nodig ook materialen van verschillende aard kunnen worden verwerkt: behandeling van schroot en elektronisch afval AEEA - R4, behandeling van elektrische kabels, elektrische motoren met een laag gewicht, koperhoudende spoelen, en, met enkele extra implementaties, ongedifferentieerde elektrische en elektronische materialen, kleppen en hydraulische materialen die brons en andere ongedifferentieerde metalen bevatten.